Bezoek eens een meeloopdag! Klik hier voor de agenda

Al Je
ERGO
Vragen beantwoord
Al Je
ERGO
Vragen beantwoord
JE Fietst
ERGO
Je leeft

Heb je een vraag Over de leukste OPLEIDING van nederland?

Check de Antwoorden hier!

Ergotherapie

Als ergotherapeut kun je creatieve oplossingen inzetten om mensen met lichamelijke of psychische klachten te helpen hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Denk aan een vrouw met één arm die weer gitaar kan spelen. Of een autistische jongen die toch met de bus kan zonder overprikkeld te raken.

Bij ergotherapie kijken we naar herstel van het dagelijks leven: het functioneren van een persoon in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de eigen omgeving, zoals op school, op het werk of thuis.

Bij fysiotherapie ligt de focus op het functioneren van het lichaam, denk aan het trainen van lichaamsfuncties zoals kracht en conditie.

Meer dan 20% van de afgestudeerde ergotherapeuten gaat in de eerste lijn werken vanuit een eigen praktijk of bij een bestaande praktijk. Daarnaast kun je aan de slag in bijvoorbeeld gezondheidscentra, basisscholen, arbo-dienstverlening, sociale wijkteams, ziekenhuizen, een gemeente, de psychiatrie of speciaal onderwijs.

Maar ook wat minder voor de hand liggende beroepen als: jobcoach/re-integratiespecialist, letselschadeadviseur of adviseur bij woningbouwprojecten behoren tot het werkveld van een ergotherapeut. 

Vanwege het grote tekort aan ergotherapeuten vinden afgestudeerden direct een baan. Wij verwachten dat ook jij direct aan de slag kunt na je studie.

Meer informatie over de arbeidsmarkt kun je vinden op de website van Studiekeuze123.

Volgens Studiekeuze 123 ligt het gemiddelde bruto startsalaris bij een werkweek van 32 uur rond de €2.718 per maand. Dat loon kan afhangen van ervaring, achtergrond en werkgever.


Toelating

Je kunt met alle profielen bij de studie ergotherapie terecht.

Ja, dat kan. Je hoeft geen biologie in je profiel te hebben om Ergotherapie te kunnen studeren.


Verschillende onderwijsinstanties bieden een biologie cursus of deficiëntie module aan, mocht je toch behoefte hebben aan wat meer kennis in biologie. Dit is echter niet verplicht.

Alle MBO-niveau 4 diploma’s geven toegang tot de opleiding ergotherapie.

Een ergotherapeut denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Kan creatief out-of-the-box denken en is vindingrijk, betrokken en meelevend.
Daarnaast lever je bij iedere cliënt maatwerk, elke situatie is tenslotte anders. Ergotherapeuten houden van deze afwisseling en zijn daarom ook flexibel in hun aanpak.

Benieuwd of er een ergotherapeut in jou schuilt? Doe dan vooral de test


Studie

De studie ergotherapie duurt 4 jaar.

Over het algemeen krijg je bij elke hogeschool de eerste twee jaar theorie vanuit ergotherapie, medische wetenschappen en sociale wetenschappen, naast projectonderwijs, vaardigheden, studieloopbaanbegeleiding en het leren in de praktijk. In de eerste twee jaar komen alle doelgroepen voorbij.


In jaar drie en vier loop je verschillende stages, doe je een minor en kies je een afstudeerproject.


De precieze inhoud van de opleiding Ergotherapie is op elke hogeschool anders en kan afwijken van bovenstaande uitleg. Bezoek de open dagen en kom er zelf achter hoe de verschillende opleidingen in elkaar steken! 

 

Jazeker, je loopt verschillende keren stage. Zo kun je precies zien wat ergotherapie in de praktijk écht inhoudt.

Je kunt ergotherapie studeren bij: 

Hanzehogeschool in Groningen

HvA – Hogeschool van Amsterdam 

HAN – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - locatie: Nijmegen 

Hogeschool Rotterdam

Zuyd Hogeschool in Heerlen

Pro Education – voor deeltijdstudenten

Op elke opleiding word je opgeleid tot een professionele ergotherapeut. Toch zijn er wel degelijk verschillen in didactiek en in accenten van de studie.

Om er achter te komen hoe elke opleiding precies in elkaar steekt raden wij jou aan om in gesprek te gaan met docenten en leerlingen op de open dagen. Zij kunnen jou precies uitleggen hoe de opleiding van de desbetreffende hogeschool in elkaar steekt. klik hier om te kijken waar en wanneer de open dagen zijn.


Belangrijk: Hanzehogeschool Groningen heeft een selectieprocedure. De aanmelddeadline voor deze opleiding is 15 januari!


Na de Studie

Na je afstuderen heb je een Bachelor of Science. Deze geeft direct toegang tot de Master Neurorevalidatie en Innovatie en de European Master of Science in Occupational Therapy.


Andere relevante vervolgopleidingen zoals masters in gezondheidswetenschappen, bewegingswetenschappen, pedagogiek of psychologie zijn toegankelijk via een schakeltraject (pre-master).


Open dagen en meelopen

Ja zeker! De hogescholen organiseren geregeld meeloopdagen. Neem een kijkje op de websites van de hogescholen om te kijken wanneer deze zijn en hoe je je kunt inschrijven! 

Ja zeker! De hogescholen organiseren geregeld open dagen. Neem een kijkje op de websites van de hogescholen om te kijken wanneer deze zijn en hoe je je kunt inschrijven! Wil je de data's van alle open dagen, klik dan hier.

Schuilt er een ergotherapeut in jou?

Een opleiding kies je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Want hoe ziet de studie eruit? Wie studeren het nog meer? En wat kan je er eigenlijk mee? Volg @ergojeleeft voor een wekelijkse dosis ergo-inspiratie op je Insta-feed. Met student takeovers, quizjes en échte verhalen van studenten, cliënten en ergotherapeuten.

VOLG ONS OP INSTAGRAM

Een opleiding kies je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Want hoe ziet de studie eruit? Wie studeren het nog meer? En wat kan je er eigenlijk mee? Volg @ergojeleeft voor een wekelijkse dosis ergo-inspiratie op je Insta-feed. Met student takeovers, quizjes en échte verhalen van studenten, cliënten en ergotherapeuten.