Al je ergo vragen beantwoord

Heb je een vraag over de leukste opleiding van Nederland? Check de Antwoorden hier!

Ergotherapie

Als ergotherapeut kun je creatieve oplossingen inzetten om mensen met lichamelijke of psychische klachten te helpen hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Denk aan een vrouw met één arm die weer gitaar kan spelen. Of een autistische jongen die toch met de bus kan zonder overprikkeld te raken.

 

Bij ergotherapie kijken we naar herstel van het dagelijks leven: het functioneren van een persoon in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de eigen omgeving, zoals op school, op het werk of thuis.

Bij fysiotherapie ligt de focus op het functioneren van het lichaam, denk aan het trainen van lichaamsfuncties zoals kracht en conditie.

Revalidatiecentra
Hier begeleid je cliënten die aan het herstellen zijn van een operatie,letsel of een aandoening. Denk bijvoorbeeld aan mensen die opnieuw moeten leren lopen of moeten leren omgaan met een prothese.

Ziekenhuizen
In ziekenhuizen help je mensen na een operatie of ongeluk zodat ze weer zelfstandig kunnen functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld iemand gaan begeleiden die net een beroerte heeft gehad.

Verpleeghuizen
In verpleeghuizen help je ouderen om hun zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden. Samen zoek je naar manieren om dagelijkse handelingen makkelijker te maken en pas je, waar nodig, hun leefomgeving aan om het leven comfortabeler en veiliger te maken.

Scholen en kinderdagverblijven
Je werkt met kinderen die motorische, cognitieve of sociale uitdagingen hebben. Denk aan een leerling met schrijfproblemen of een kind met autisme die graag weer met de bus naar school zou willen gaan.

Bedrijven
Bij bedrijven kan je als ergotherapeut adviseren over gezonde werkgewoontes. Je helpt om werkplekken toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ook begeleid je medewerkers die terugkeren na afwezigheid door een blessure of ziekte.

Gemeenten
Hier beoordeel je aanvragen voor hulpmiddelen en voorzieningen voor mensen met een beperking, zoals trapliften of rolstoelen.

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
In de GGZ ben je er als ergotherapeut om mensen te ondersteunen met psychische klachten. Denk aan cliënten met angststoornissen of een depressie. Jij bent er om ze te helpen om dagelijkse taken te plannen of hun sociale leven op te bouwen.

Zelfstandige praktijk
Je kan er voor kiezen om als ergotherapeut een eigen praktijk te openen en cliënten te ontvangen. Het biedt je veel vrijheid en de kans om te specialiseren in een doelgroep of probleem.

Doorstuderen?
Nog niet klaar met studeren? Kies dan bijvoorbeeld voor de master Pedagogiek of Sport- en beweeginnovatie. Kijk wat jij nog meer kan doen na je studie ergotherapie!

Vanwege het grote tekort aan ergotherapeuten vinden afgestudeerden direct een baan. Wij verwachten dat ook jij direct aan de slag kunt na je studie.

Meer informatie over de arbeidsmarkt kun je vinden op de website van Studiekeuze123.

Volgens Studiekeuze 123 ligt het gemiddelde bruto startsalaris bij een werkweek van 32 uur rond de €2.718 per maand. Dat loon kan afhangen van ervaring, achtergrond en werkgever.

Toelating

Je kunt met alle profielen bij de studie ergotherapie terecht.

Ja, dat kan. Je hoeft geen biologie in je profiel te hebben om Ergotherapie te kunnen studeren.

Verschillende onderwijsinstanties bieden een biologie cursus of deficiëntie module aan, mocht je toch behoefte hebben aan wat meer kennis in biologie. Dit is echter niet verplicht.

Alle MBO-niveau 4 diploma’s geven toegang tot de opleiding ergotherapie.

Een ergotherapeut denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Kan creatief out-of-the-box denken en is vindingrijk, betrokken en meelevend.

Daarnaast lever je bij iedere cliënt maatwerk, elke situatie is tenslotte anders. Ergotherapeuten houden van deze afwisseling en zijn daarom ook flexibel in hun aanpak.

Benieuwd of er een ergotherapeut in jou schuilt? Doe dan vooral de test!

Studie

De studie ergotherapie duurt 4 jaar.

Over het algemeen krijg je bij elke hogeschool de eerste twee jaar theorie vanuit ergotherapie, medische wetenschappen en sociale wetenschappen, naast projectonderwijs, vaardigheden, studieloopbaanbegeleiding en het leren in de praktijk. In de eerste twee jaar komen alle doelgroepen voorbij.

In jaar drie en vier loop je verschillende stages, doe je een minor en kies je een afstudeerproject.

De precieze inhoud van de opleiding Ergotherapie is op elke hogeschool anders en kan afwijken van bovenstaande uitleg. Bezoek de open dagen en kom er zelf achter hoe de verschillende opleidingen in elkaar steken!

Jazeker, je loopt verschillende keren stage. Zo kun je precies zien wat ergotherapie in de praktijk écht inhoudt.

Je kunt ergotherapie studeren bij: 

Op elke opleiding word je opgeleid tot een professionele ergotherapeut. Toch zijn er wel degelijk verschillen in didactiek en in accenten van de studie.

Om er achter te komen hoe elke opleiding precies in elkaar steekt raden wij jou aan om in gesprek te gaan met docenten en leerlingen op de open dagen. Zij kunnen jou precies uitleggen hoe de opleiding van de desbetreffende hogeschool in elkaar steekt. Klik hier om te kijken waar en wanneer de open dagen zijn.

Overige vragen

Na je afstuderen heb je een Bachelor of Science. Deze geeft direct toegang tot de Master Neurorevalidatie en Innovatie en de European Master of Science in Occupational Therapy.

Andere relevante vervolgopleidingen zoals masters in gezondheidswetenschappen, bewegingswetenschappen, pedagogiek of psychologie zijn toegankelijk via een schakeltraject (pre-master).

Ja zeker! De hogescholen organiseren geregeld meeloopdagen. Neem een kijkje op de websites van de hogescholen om te kijken wanneer deze zijn en hoe je je kunt inschrijven!

Ja zeker! De hogescholen organiseren geregeld open dagen. Neem een kijkje op de websites van de hogescholen om te kijken wanneer deze zijn en hoe je je kunt inschrijven! Wil je de datums van alle open dagen, klik dan hier.

Schuilt er een ergotherapeut in jou?

Volg ons op social voor meer inside content

Een opleiding kies je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Want hoe ziet de studie eruit? Wie studeren het nog meer? En wat kan je er eigenlijk mee? Volg @ergojeleeft voor een wekelijkse dosis ergo-inspiratie op je feed. Met student takeovers, quizjes en échte verhalen van studenten, cliënten en ergotherapeuten.